מגיני ברכיים - כיצד שומרים על ברכיים בריאות
נכתב בתאריך: 09/05/22
מאחר ורוב האנשים העוסקים בספורט מסוגים שונים סובלים מבעיות ברכיים, החלטנו להציג בפניכם שורה של פתרונות מגיני ברכיים
מצבים שונים של פיזיותרפיה לברך דורשים מגיני ברכיים שונים. עם זאת, חשוב לזכור כי בעוד שהתאמת מגיני ברכיים חיונית במרבית הטיפולים, בחלק גדול מבעיות הברכיים ישנו צורך בהתאמת ציוד פיזיותרפיה נוסף, כמו מדרסים, מגביהי עקב וקביים.
ברכיה אלסטית פשוטה
הקטגוריה הפשוטה ביותר של מגיני ברכיים, המספקת את התמיכה וההגבלה הקטנות ביותר, ולכן מתאימה בעיקר לשימוש מניעתי או בשלבים מתקדמים מאוד (ומוצלחים) של פיזיותרפיה לברך.
בגלל המחיר הנמוך והנגישות, מגיני ברכיים מסוג זה נהנים (או אולי סובלים...) מגיוון מדהים, בדרך כלל סביב המחיר של 10-80 ₪ למגן בודד.
מתאמנים רבים מכל ענפי הספורט, החל ממתאמני התנגדות (חדר כושר) וכלה בספורט מגע מסוגים שונים, "רושמים לעצמם" מגיני ברכיים כאלה, מתוך אמונה (מבוססת יותר או פחות) שהמגנים הללו עוזרים במניעת כאבי ברכיים, מניעת פציעות או מסייעים בשיפור הביצועים (וראה התייחסות לנושא להלן).
ברכיית סיליקון
מגיני ברכיים כאלה מספקים תמיכה לפיקת הברך, ויכולים למנוע מצבים רבים בהם חיכוך לא מבוקר בין הפיקה למבנים סמוכים גורם לדלקות וכאב. בין המצבים הללו ניתן למנות את "ברך האצן" (סינדרום פטלו-פמורלי), אורך יתר של הגיד הפטלרי, ועוד.
כל המצבים הללו דורשים פיזיותרפיה לברך (בנוסף להתאמת מגיני ברכיים). העלות של הברכייה, לעומת זאת, לא אמורה להדאיג אתכם : בסביבות ה-20 ₪.
ברכיית מפרק
כוללת סוגים רבים של מגיני ברכיים, הרוב בהתאמה אישית, במחירים של 200-1500 ₪ לפריט יחיד. המגינים מספקים הגבלה במידה משתנה של דרגות חופש במפרק הברך, ויכולים לעזור, בדרך כלל כפתרון ביניים בלבד, בשלבים הראשוניים של פיזיותרפיה לברך לאחר פציעות קשות וניתוחים: תיקון קרעי פיגמנטים, קרע במניסקוס, חולשה קשה (ולא מאוזנת) בשרירי הברך ועוד.
מגיני ברכיים- טוב או רע?
ישנם שיקולים רבים בגינם חשוב להתייעץ עם מומחה ברך לפני שמחליטים על חבישת מגיני ברכיים, וכמו כל ציוד פיזיותרפיה (בדיוק כמו קביים לדוגמא) מה שמועיל מאוד למטופל אחד יכול להזיק לאחר. כמה נקודות שכדאי לזכור:
- מגיני ברכיים אלסטיים ושאר ציוד פיזיותרפיה אינו מגן מפני פציעה טראומטית, ולכן לא מהווים תחלופה למגנים תקניים לרכיבת שטח, פוטבול וכו'.
- מגיני ברכיים המגבילים מאוד טווח תנועה (תמיכה צידית, מגיני מפרק וכו'), בשימוש חוזר ובמיוחד במהלך אימון גופני, עם הזמןיחלישו שרירים חיוניים לייצוב הברך, ולכן מאוד לא מומלצים למי שלא זקוק לתמיכה.
- תחומי הספורט היחידים בהם תמיכה אלסטית הוכחה כמשפרת ביצועים הם אימוני התנגדות בעצימויות גבוהות מאוד, בעיקר הרמת כוח (power lifting) והנפה אולימפית. בתחומי הספורט הללו השימוש התחרותי במגנים כאלה אסור, ולכן אימון באמצעות מגנים לא עוזר לשיפור ביצועים "ריאליים". בתחומי ספורט אחרים, כמו ריצה וכו', לא הוכח כי נבדקים בריאים, ללא צורך לעבור פיזיותרפיה לברך, ירוויחו משימוש "מניעתי" במגיני ברכיים.
רכישת מגיני ברכיים ניתן לרכוש הן במכוני אורטופדיה, הן בחנויות ספורט והן בבתי מרקחת עם מרשם של רופא